Балет Катарина Измаилова премијерно 20. маја у СНП

18. мај 2017. године

Нови Сад, 18. мај 2017. - Балет Катарина Измаилова нашег познатог композитора Рудолфа Бручија, у чију част је овог пролећа у Новом Саду организован фестивал поводом сто година од његово рођења, премијерно ће бити изведен 20. маја на сцени Јован Ђорђевић Српског народног позоришта, речено је на данашњој конференцији за новинаре у СНП-у. Тим поводом на конференцији су поред покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професора Мирослава Штаткића говорили и в.д. директора СНП-а Зоран Ђерић, в.д. директора балета СНП-а Тони Ранђеловић, Рудолф Бручи млађи, син Бручијев, кореограф Константин Тешеа  и в.д. директора опере СНП-а Александар Којић.

По речима секретара Штаткића, фестивал посвећен једном од наших највећих композитора Рудолф Бручи јесте политика секретаријата на чијем сам челу, а то је промоција домаћих аутора било које  уметности.

У плану нам је да са таквом политиком наставимо, јер следеће године би требало да се одржи фестивал дувачких инструмената Иван Јефтић навео је секретар Штаткић и напоменуо да цео свет велича, слави и промовише велика имена музичке, ликовне или било које друге врсте уметности, тако и ми имамо обавезу према великом композитору, педагогу, виолисти и човеку, који је својим радом задужио све нас да овакве фестивале одржавамо закључио је Мирослав Штаткић.

Зоран Ђерић је нагласио да ова представа јесте више од балета, јер је омаж двојици великих имена Рудолфу Бручију и редитељу и кореографу Димитрију Парлићу. Зато је  велика част и задовољство, што ће се кроз извођење овог балета још једном указати прилика да се присетимо оних, који су нас  задужили својим уметничким радом.

Премијером овог балета би била највише задовољна моја мајка, која је као оперска дива и балерина стално говорила да га треба дати позоришту и то се сада остварило, због чега сам и ја посебно срећан објаснио је Рудолф Бручи млађи. 

Премијера овог балета је завршница поменутог фестивала Рудолф Бручи, организованог поводом стогодишњице рођења овог цењеног композитора, и првог декана Академије уметности у Новом Саду. Његов балет Катарина Измаилова ће први пут бити изведен у СНП-у, по либрету и у кореографији Димитрија Парлића, коју преноси Константин Тешеа, првак Балета Народног позоришта у Београду, у којем данас ради као педагог.

Ценећи да је Парлић био највећи кореограф 20. века, не само у бившој Југославији, док је Бручијева музика за овај балет чак и за данашње време врло модерна, Тешеа је, радећи на овом балету, прво уочио да су они доста блиско сарађивали на овом делу.

Катарина Измаилова је последњи балет Рудолфа Бручија, по мени можда и најзначајнији, јер је то први његов целовечерњи балет. Он се заиста посветио овој композицији, која је толико вишеслојна, да је било потребно доста времена да се декодирају сви његови науми. Он је експериментисао са звуком, као уосталом и у свим другим својим композицијама, подсећа маестро Александар Којић, који диригује овим балетом.