Музика је амбасадор културе сваке земље

16. мај 2017. године

Нови Сад, 16. мај 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са директором Војвођанског симфонијског оркестра Романом Бугаром и в.д. директором опере Српског народног позоришта Александром Станковим о реализованим пројектима и плановима за даље наступе.

Током протекле недеље Војвођански симфонијски окестар наступио је у Темишварској филхармонији, са којом ће наставити сарадњу, а у прошлу суботу су у Синагоги одржали десети концерт у овој сезони.

По речима секретара Штаткића, ова година је била више него запажена наступом наших симфоничара, о чему се прича и изван наших граница, што и јесте мисија музике и културе.

Част нам је што су  велика уметничка имена сарађивала са нашим симфоничарима и што ће наставити да сарађују истакао је  Штаткић, прецизирајући да су идеје за наступе основа у даљим корацима и реализацији пројеката, јер музика јесте амбасадор културе једне земље и зато у њу треба паметно улагати.

Он је додао да концепт рада Покрајинског секретаријата, између осталог, јесте и улагање у младе домаће ауторе, музичаре и композиторе

Бугарин је с друге стране  подсетио да су симфоничари, у оквиру задатог буџета, у овој сезони имали двоструко више наступа него претходних година и да су видни и резултати, јер су позиви за наступе дошли и од града Печуја и  градова региона, па и шире.

Разговору су присуствовали и в. д. директора Завода за културу Војводине Смиљана Влајић, председника Управног одбора Војвођанског симфонијског оркестра Зорана Мулића, млади композитор Иван Марковић, чија композиција је у извођењу војвођанских симфоничара одсвирана протекле суботе у новосадској Синагоги, и Роберт Лакатош, познати виолиниста.