Отворена изложба Купиник - последња престоница српских деспота

12. мај 2017. године

Нови Сад, 12. мај 2017. - У Музеју Војводине  данас је отворена изложба  Купиник - последња престоница српских деспота, која је организована у склопу манифестације Музеји Србије 10 дана од 10 до 10, а коју је припремио Ђорђе Бошковић из Завичајног музеја у Руми. Изложбу је отворио подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин.

Историја је учитељица живота, а данашња поставка о Купинику као последњој престоници српских деспота је ту да нас подсети и скрене нам пажњу на трајне вредности нашег историјског и културног наслеђа и опомене нас да морамо да их чувамо, рекао је Лазин отварајући изложбу.

Он је додао да је Завичајни музеј у Руми урадио изузетну поставку, јер је у јавност изнео све оно што треба да знамо о српским деспотским породицама, њиховом породичном стаблу и наслеђу које су нама оставили.

 

У име Музеја Војводине, присутне је  поздравио в.д. директора Војводине др Драго Његован, док се испред Завичајног музеја у Руми обратила директорица Снежана Јанковић. У уметничком делу програма, посебно екфектно је било извођење песме Ангелина света мати крушедолска, посвећене деспотици Ангелини Бранковић.