Десет дана за уживање у музејима     

09. мај 2017. године

Нови Сад, 09. мај 2017. - Поводом најаве манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10, која званично почиње сутра, данас је у Музеју Војводине одржана конференција за новинаре, на којој су o  овогодишњим активностима говорили др Драго Његован, в.д. директорa Музеја Војводине, др Јасна Јованов, управница Спомен-збирке Павла Бељанског, др Тијана Палковљевић Бугарски, управница Галерије Матице српске, др Милан Мицић помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Далибор Рожић, члан Градског већа за културу.

Испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као једног од покровитеља манифестације, др Милан Мицић је рекао да је овај догађај прилика да се током наредних десет дана виде велика блага музејских простора, галерија, архива на којима су током године стручно и професионално радили сви музејски делатници.

Др Тијана Палковљевић Бугарски је испред Галерије Матице српске и као председница Организационог одбора манифестације  истакла чињеницу  да је ово трећа година одржавања овог догађаја у целој Србији и Војводини.

Током десет дана, од 11. до 20. маја, биће обухваћени Међународни дан музеја (18. мај), Недеља музеја и 13. Европска ноћ музеја (20. мај), пружајући могућност посетиоцима да се упознају и са музејским програмима у другим градовима објаснила је др Палковљевић Бугарски.

Како је она нагласила реч је о највећој националној музејској манифестацији којој се прикључило преко 90 музеја и сродних институција. Бесплатни програми ће се одвијати на више од 110 локација а обухватају читав низ изложби и пратећих активности у виду презентација, радионица, јавних разговора, промоција, пројекција и других садржаја.

Др Драго Његован истакао је да Музеј Војводине  у оквиру ове манифестације, свој програм  започеће сутра 10. маја у 19.00 часова  отварањем изложбе  Благо из кошнице, којом се обележава 70 година од оснивања ове институције културе у Војводини.

 

Спомен збирка Павле Бељански за сутра припрема отварање две изложбе Уметници, академици из колекције Павла Бељанског и гостујућом изложбом Народне библиотеке Србије Графички омнибус у Новом Саду: Љубомир Ивановић, Михајло С. Петров, Ђорђе Андрејевић Кун, прециизирала је управница Спомен збирке др Јасна Јованов.

Манифестација Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 се реализује под покровитељством Министарства културе и информисања Републике Србије и уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама АП Војводине и Управе за културу града Новог Сада. Посебно је значајна подршка коју су манифестацији пружила струковна музејска удружења: Национални комитет Међународног савета музеја ИКОМ Србије и Музејско друштво Србије. Медијски партнери манифестације су Удружење новинара Србије, Друштво новинара Војводине, Радио-телевизија Војводине, Радио Беседа.