Отворена изложба Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа Векови Бача

30. јун 2017. године

Београд, 30. јун 2017. - У Великој галерији Дома Војске Србије у Београду, данас је отворена изложба Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа Векови Бача, на којој се присутнима обратио и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић.  

Богато илустровани панои и артефакти које овде можете да видите, целокупној јавности на заиста упечатљив начин предочавају свеобухватан приступ очувању и коришћењу изузетног културног наслеђа, какво оно које се чува у Бачу заиста јесте, рекао је Кузмановић.

Заменик покрајинског секретара је додао и да култура храни и стимулише дух и да је темељна одредница сваког националног идентитета  и део светске културне баштине и посебно истакао оне који воде рачуна о заштити културних споменика.

Мисија заштите обухвата и индивидуална трагања за истином и заједничке идеале културе. Она ће у трећем миленијуму заснивати своју делатност на живим традицијама прошлости, користиће предности технолошких достигнућа садашњости, и стварати будућност у којој ће људима обезбеђивати информације и знања охрабрујући их у сталном трагању за мудрошћу и слободним саморазвитком, нагласио је Кузмановић.

Поред њега, на отварању изложбе говорили су и помоћница министра културе Асја Драча Мунтеан, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране, капетан бојног брода Петар Бошковић, и ауторка изложбе др  Славица Вујовић.
Припрема изложбе је била сјајна прилика да испричамо причу о трајању и континуитету, а истовремено и о другом приступу генерације конзерватора који су, уствари, хтели да покажу како разумеју нову улогу наслеђа у друштву, рекла је Вујовићева, иначе конзерваторка Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Подршку Покрајинском заводу у припреми изложбе која обухвата редак и вредан археолошки материјал са простора Тврђаве Бач и Фрањевачког самостана, дали су и Галерија Матице српске, Технолошки факултет у Новом Саду, Центар за музеологију и херитологију Филозофског факултета у Београду, Фонд Векови Бача и домаћина изложбе, Медија центра Одбрана.

Поред саме поставке, у оквиру изложбе Десет година Развојног пројекта интегративне заштите наслеђа Векови Бача предвиђен је и богат пратећи програм, са више тематских форума и дечијих радионица.