Подршка гостовању плесног спектакла „Trait d’Union“ у СНП

29. јун 2017. године

Нови Сад, 29. јун 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама професор Мирослав Штаткић и његов заменик др Небојша Кузмановић, разговарали су данас са Ан Лорен Вигуру, аташеом за културу Амбаседе Републике Француске у Србији и Орели Поле, руководиоцем Француског института у нашој земљи.

Тема разговора било је предстојеће гостовање плесног спектакла „Trait d’Union“, познатог париског кореографа Анжелина Прељокажа, оца савременог француског плеса и такозване „хип-хоп“ културе, у Српском народном позоришту. Стога су у разговору учествовали и управник тог театра Зоран Ђерић и директор његовог Балета Тони Ранђеловић.

„Веома ми је драго што имамо прилику да  разговарамо о заједничким пројектима са представницима Француске, земље која је синоним за културу и уметност и креативна инспирација свим другим земљама и народима, као и да сарађујемо у реализацији тих пројеката“, рекао је, уз остало, секретар Штаткић.

Француска је, додао је он, сама по себи један неупоредив пројекат културе који је учинио да свет буде богатији готово у сваком облику стваралаштва и уметности, било да се ради о њиховом класичном или модерном изразу.

Госпођа Ан Лорен Вигуру је, с друге стране, изразила наду да ће сарадња са Покрајинском владом и Секретаријатом за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама и на овом, и на другим сличним пројектима, бити успешна и обострано корисна.

„Спектакл који нам предстоји представља покушај приближавања широкој културној јавности модерне игре са елемената популарне, урбане и разноврсне културе младих у модерном велеграду“, додала је она.

У оквиру гостовању у Новом Саду планираног, иначе, за октобар ове године, кореограф Прељокаж ће одржати и радионицу „Мастерклас“, посвећену савременој игри и намењену балетским играчима и ансамблима  модерног плеса.