Морамо да чувамо заједничко наслеђе и места која нас спајају

27. јун 2017. године

Арача, 27. јун 2017. - Базилика у Арачи је једно од оних добрих места која нас повезују, јер памти и сведочи о историји која је овде и српско-словенска и мађарска, рекао је синоћ, на манифестацији Слово љубве у Арачи код Новог Бечеја заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић.

Средњовековни локалитет Арача, укључујући и истоимену базилику, потиче из 13. века и један је од ретких сачуваних споменика културе из предтурског доба. Од краја 14. столећа он је био у поседу деспота Стефана Лазаревића, а доцније и деспота Ђурђа Бранковића као угарских савезника, али и настављача немањићке традиције северно од Саве и Дунава.

То време је било само један у низу позитивних преплетаја српске и мађарске историје у вековима који су иза нас, оних прелпетаја који нас уче и спајају. Зато је веома важно да се Арача као својеврстан сведок историје обнови и учини доступним свима, додао је Кузмановић.

Он је прецизирао да је Покрајински секретаријат  обнову Араче помогао са 6,2 милиона динара, док је Министарство културе и информисања за то издвојило 5,5 милиона. Истовремено, из европских фондова за то је стигло 500.000 евра.

Значај обнове Араче синоћ је потенцирао и председник Скупштине Војводине Иштавана Пастора, оценивши да је она јединствен локалитет и заједничко наслеђе коме мора да се врати некадашњи сјај.

Паралено са градитељском, у току је и духовна обнова Араче,  чији део је и манифестација Слово љубве коју организује Банатски културни центар из Новог Милошева и у оквиру које је синоћ књижевнику Селимиру Радуловићу уручена престижна награда Деспотица Ангелина Бранковић.

Ова награда за мене има посебан значај, јер се овде огледам у нечему  што се може означити веродостојним пределом певања и мишљења и нечему што може да се назове духовним песништвом, рекао је Радуловић непосредно по пријему награде.