Покрајина стално унапређује модел подршке информисању на језицима мањина

21. јун 2017. године

Нови Сад, 21. јун 2017. - У организацији Херор Медиа Понта данас је у дворани Еђшег представљена постпубликација  са прошлогодишње конференције Заједнице новог времена, посвећене мањинским и локалним медијима. О публикацији, као и о актуелном тренутку у информисању на језицима националних мањина, говорили су помоћник покрајинског секретара јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић, члан Градског већа града Новог Сада задужен за културу Далибор Рожић, директорка  Мађар Соа Розалија Екрес и директорка Херор Медиа Понта Наташа Херор.

Подвукавиши да је ангажман Херор Медиа Понта на органиозовање конрференција посвећених мањинским медијима драгоцен за нове искораке у њиховом очувању и унапређивању, Вукмировић је подсетио на модел по којем информисање на језицима националних мањина  континуирано подржава Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе да верским заједницама.

Секретаријат је и ове године за стабилно и одрживо функционисање 22 листа на мањинским  језицима чији оснивачи национални савети националних мањима обезбедио подршку нешто већу од 264 милиона динара, рекао је он.

Ти листови, додао је Вукмировић, чине отприлике трећину од укупно шезедесетак мадија који данас, у Војводини, потпуно или делимично производе и објављују садржаје на језицима националних мањина. Преосталих четрдесетак су медији чији оснивачи су приватна лица или удружења грађана, односно невладине организације.

Напре месец дана завршеном конкурсу њих смо подржали са 6.200.000,00 динара, што је два и по пута више него прошле године. Уз то, на иницијативу председника Покрајинске владе Игора Мировића, у недавно усвојеном ребалансу буџета за нови конкурс који ћемо расписати већ почетком јула, за подршку приватним, односно медијима чији оснивач је невладин сектор опредљено је још 3.000.000,00 динара, додао је Вукмировић.

Тако ће, према његовивим речима, овогодишња помоћ том сегменту информисања на језицима мањима бити чак четири пута већа него у 2016.   

И град Нови сад, нагласио је Далибор Рожић, на својим конкурсима подржава медије на језицима мањина, а за административни центар Војводине је веома важно и то што ће конференција коју организује Херор Медиа Понт, од ове јесени имати европски кратактер.

Неговање информисања на мењинским језицима је једна од важних европских вредности и део је спектра вредности које су нашем граду донео титутулу Европске престонице културе 2021. године, додао је Рожић.

Информисање на матерњем језику је, како је рекла Розалија Екрес, један од најважнијих стубова очувања националног идентитета једне мањинске заједнице. С друге стране,  Наташа Херор, највљујући циклус од пет европских конференција које ће им бити посвећене, оценила да то Нови Сад позиционира као центар за развој мањинских и локалних медија, не само у нашим оквирима.