Суботички фестивал позоришта за децу одавно превазишао границе Србије

19. јун 2017. године

Нови Сад, 19. јун 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама профеор Мирослав Штаткић и подсекретар Зоран Лазин разговарали су данас са директором Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици Слободаном Марковићем. На недавном 30. међународном позоришном фестивалу Валиска, у граду Ломжи у Пољској,  Марковићу је уручено високо признање за заслуге у ширењу пољске културе у свету.

Честитајући Марковићу на признању које додељује пољско министарство културе, Штаткић је рекао да је Пољска, посебно када је реч о луткарском позоришту европски  културни гигант, што се може рећи и када су у питању музика и ликовна култура. Он се осврнуо и на суботички фестивал позоришта за децу, оценивши да је реч о манифестацији која је по значају одавно прешла границе Србије.

Због тога овај фестивал свакако заслужује да буде на листи приоритета када је реч подршци нашег Секретаријата и Покрајинске владе, додао је Штаткић.

Захвааливши Штаткићу нас честиткама, Марковић је рекао да признање које он добио заправо сматра признањем целокупном суботичком фестивалу.

Реч је о манифестацији која се у континуитету одржава 24 године и за то време на њој је виђено преко 500 дечијих представа из читавог света. Колико је интересовање за њу, најбоље сведочи податак да се за овогодишње издање пријавило чак 230 представа из 40 земаља, укључујући и Аустралију. После селекције, одлучено је да од 24. до 30. септембра када ће фестивал бити одржан, буде изведено њих 16, закључио је Марковић.