Кузмановић: Крајишка култура и обичаји чине Србију богатијом

19. јун 2017. године

Нови Сад, 19. јун 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, присуствовао је јуче у Бусијама манифестацији "Крајишке пјесме, игре и обичаји" и том приликом  положио венац на спомен-чесму подигнуту страдалим Крајишницима у том насељу надомак Земуна.

Поздрављајући присутне испред Покарајинског секретаријата, Кузмановић је истакао да су Бусије пример свега онога, што чини једну добру и организовану заједницу добрих и сложних људи.

Од 1995. године до данас овде је насељено  око 7.000 људи, који су у Србији отпочели нови живот и на овом простору сазидали нове домове. Ова манифестација је, међутим, и доказ да овде није сачувана само традиционална крајишка виталност и жеља да се живот настави у правом смеру, већ и да су доласком Крајишника и доношењем њихових историјско-културних особености, култура, обичаји и традиција Србије, као и раскошна лепеза њених различитости, добили још једну, врло важну нијансу, нагласио је Кузмановић, додајући да ће Секретаријат увек подржавати овакве манифестације.

Садашњи житељи Бусија су ту углавном стигли после злогласне хрватске Олује из 1995. године, а јучерашња манифестација је одржана и у поводу Међународног дана избеглица. Обраћајући се присутнима, министар за рад, запошљавање и борачка и социјална питања Александар Вулин је зато подсетио да је од 1991. године у Србији чак  618.000 људи имало статус избеглица.

Свима њима је Србија помогла, дала им уточиште и прилику да поново започну живот и омогућила да се осећају као свој на своме.  Србија припада свакоме ко живи у њој, свакоме ко је овде дошао, без обзира када и зашто је дошао", рекао је Вулин, додајући да ће Србија увек бринути о свом народу, без обзира на то где живи, као што брине о свим грађанима, без обзира на то ког су порекла, како се зову и којој нацији припадају.

На манифестацији Крајишке пјесме, игре и обичаји Крајишници су представили трационално уметничко стваралаштво, као и старе спортске вештине. Поред Кузмановића и Вулина, присутне су поздравили и заменик председника општине Земун Дамир Ковачевић и председник организационог одбора те манифестације Милан Жунић.