Опера СНП обележава крај сезоне и Светског дана музике

13. јун 2017. године

Нови Сад, 13. јун 2017. - Опера Српског народног позоришта (СНП) мора да буде конкурентна, како би била могла релевантно да наступа на било којој европској или светској сцени, оценио је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић током јучерашњег разговора са мецасопраном Виолетом Срећковић, првакињом тог сегмента најстаријег театра у Срба.

Оперска сезона у СНП, иначе 156. по реду, на измаку је, а њен завршетак биће обележен концертом заказаним за среду 21. јуна, у 20 часова, на сцени „Јован Ђорђевић“. Тада ће бити обележен и Светски дан музике.  

Диригент је гост из Италије, маестро Ђанлука Марчано, а извођачи солисти СНП-а Светлана Декар, Јелена Кончар, Виолета Срећковић, Александар Саша Петровић, Саша Штулић, Васа Стајкић, као и хор и оркестар Опере. На програму су арије из најпопуларнијих дела светских композитора - Бизеа, Доницетија, Маскањија, Пучинија, Белинија…

„Сјајно је што се изводе светска имена, али уз њих своје место у репертоару морају да нађу и дела домаћих аутора, попут опера Дејана Деспића“, рекао је Штаткић.

Светски дан музике (La Fκte de la Musique) обележава се првог дана лета, 21. јуна, захваљујући некадашњем француском министру културе Жаку Лангу. Он је 1982. предложио да се најдужи дан у години прославља музиком, концертима професионалца и аматера, појединаца и удружења. Данас овај празник прославља више од 100 земаља међу којима и Србија.