Обезбеђени услови за стабилно функционисање информисања на језицима националних мањина

12. јун 2017. године

Нови Сад, 12. јун 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе  с верским заједницама професор Мирослав Штаткић са сарадницима, разговарао је данас са замеником шефа Мисије ОЕБС-а у Србији Мајклом Ујехаром. Тема је било информисање на језицима националних мањина на територији Војводине.

Током разговора Штаткић је, поред осталог, нагласио да је подршка информисању припадника националних мањина, као изузетно важном сегменту очувања њиховог културног и националног идентитета, једно од кључних опредељења и Секретаријата, и Покрајинске владе у целини.

О томе сведочи и чињеница да ће, у овој години, за подршку информисању на језицима мањина, бити усмерено 82,5 одсто од укупних издвајања за подршку медијима у Покрајини. Информисање, међутим, није једини сегмент у којем подржавамо очување идентитета националних мањина, а тиме и мултинационалност и мултиконфесионалност карактеристичне за Војводину. Чиним то и у другим областима за које је надлежан наш секретаријат, додао је Штаткић.

Подршка информисању на језицима националних мањина се, према речима помоћника секретара за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђа Вукмировића, реализује гледа у три сегмента - директном субвенционисању 21 мањинског листа које издаје девет издавачких кућа, конкурсном суфинансирању пројеката приватних медија, односно медија чији оснивачи су невладине организације или удружења грађана и, најзад, у оквиру програма на мањинским језицима на ЈМУ Радио-телевизија Војводине.

Тако ће Мађар Со, Хлас људу, Лебартатеа, Хрватска ријеч и други листови на мањинским језицима, ове године бити подржани са 264. 805.000,00 динара.  С друге стране, за подршку приватним медијима или медијима чији оснивачи су НО или УГ, издвојили смо 6.200.000,00 динара или два и по пута више него прошле године. Најзад, у предлогу ребаланса покрајинског буџета који ће се у петак наћи пред посланици Скупштине Војводине, за то је предвиђено и додатних 3.000.000,00 динара, прецизирао је Вукмировић.

Када је о ЈМУ РТВ реч, он је подсетио да се у оквиру ње годишње емитује 6.600 сати телевизијског програма на девет мањинских језика, што је, у просеку, више од 18 сати дневно, као и да се целодневни радијски програм са емисијама на 12 мањинских језика емитује на другом и трећем каналу Радио Новог Сада.

Захваливши на пријему и подробним информацијама, Мајкл Ујехара је рекао да је ОЕБС са посебном пажњом пратио процес приватизације медија, нарочито оних који информишу на језицима националних мањина, нагласивши утисак да се о том сегмену јавног информисања у Војводини очигледно пажљиво води рачуна.