Обележен Дан Архива Војводине

09. јун 2017. године

Нови Сад, 09. јун 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник за односе са верским заједницама Мирослав Илић присуствовали су данас обележавања Дана Архива Војводине, организованог у оквиру обележавања Међународног дана архива.

Дан Архива Војводине је, уз остало, обележен представљањем пројекта архивисте Дејана Маодуша Дигитализација Збирке матичних књига Војводине, а Архиву је   уручен и дар новосадске породице Француски - слика чији аутор је блаженoпочивши епископ бачки Иринеј Ћирић (1884-1955).

Реч је о слици Св. Петра и Павла, славској икони те породице, коју је епископ Ћирић насликао 1912. године.

Захваливши на поклону госпођи Софији Француски Леви, јединој наследници породице Француски, директор Архива Бранимир Андрић је рекао да је владика  Ћирић, и као свештник и као човек, био оличење културе, не само свог времена.

Он је научно обрадио теме из Старог завета, бавио се филозофијом, књижевношћу, иконографијом, написао је и уџбеник црквеног појања... Био је полиглота и преводио је са грчког, француског и још неких језика, а историја га памти и као великог хуманисту. Посебно нам је драго што је са нама, у овом лепом тренутку, и његова унука Катарина Ћирић, закључио је Андрић.