Српско наслеђе на Косову и Метохији мора да се сачува

07. јун 2017. године

Нови Сад, 07. јун 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић примио је данас делегацију Друштва пријатеља манастира Св. Арханђели код Призрена, у којој су били председник тог Друштва Бојан Бабић и његове сараднице Александра Новаков и Бојана Манигода.

Друштво је основано 2004. године, у Младеновцу, уз благослов старешине и братства манастира Светих Архангела, с циљем да се помогне обнова и тог, и других православних манастира на Косову и Метохији и подржи монаштво да у њима остане и опстане. Од 2004. године до данас, Друштво је уз подршку кацеларије за КиМ учествовало у обнови манастира Свети Врачи, затим цркве Светог Спаса, у чијој порти је организовало и први Фестивал средњовековне музике, више изложби, предавања и манифестације, од којих је најпознатија Спасовдански дани.

Током разговора, секретар Штаткића је нагласио да је управо очување и заштита српског православаног наслеђа један од најбитнијих сегмената и задатака наше културе уопште, додавши да би томе сигурно допринело и да се култура града Призрена, као најјачег трговачког града у време владавине цара Душана, када је на простору Косова и Метохије било преко 1.300 наших манастира и цркава, кроз једну изложбу прикаже и у Новом Саду.

С друге стране, Бабић је нагласио да је промовисање српског културног наслеђа са КиМ још важније ако се на уму има чињеница да је у Призрену данас остао веома мали број православног живља и да су то углавном свештена лица, која чувају српске духовне храмове.