У Ђурђину одржанa "Дужијанца" и  такмичење рисара

08. јул 2017. године

Нови Сад/Ђурђин, 08. јул 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе  с верским заједницама др Небојша Кузмановић присусутвовао је данас у Ђурђину, селу надомак Суботице, традиционалној манифестацији у организацији буњевачких Хрвата "Дужијанци 2017" и такмичењу рисара, који се ове године одржава 49 пут за редом. У оквиру овогодишње Дужијанце ове године окупили су се рисари и рисарице из Републике Хрватске, Мађарске, Републике Српске и највише из околине Суботице, који су са кошењем почели од раног јутра.

По речима заменика Кузмановића, ово је један од традиционалних догађаја, где са правом можемо рећи да је традиција жива и у правом смислу етимолошка, јер негује обичаје, културу и традицију буњевачких Хрвата на нашим просторима.

"Јасно је да ћемо као ресони секретаријат наставити да подржавамо овакве догађаје, јер Дужијанца се ове године обележава 106 годину за редом, док је такмичење рисара организовано 49 пут" рекао је Кузмановић. 

Kао што стари обичај налаже, рисари и њихове пратиље окупили су се на њиви већ око шест сати ујутру, одмах засукали рукаве и почели плетење ужади. Сат времена касније, у окићеним каруцама почели су да стижу гости и сви заједно су потом сели за трпезу од сламе, где је постављен чувени рисарски доручак сланина, црни лук, кисело млеко, домаћа погача и вода са бунара.

Почетак риса звоном је озваничио градоначелник Суботице Богдан Лабан. Поред косидбе, одржано је и такмичење у кувању таране, а приказан је рад на старим машинама и вршалици и дечја игра Kасалица".

Такмичење рисара је део Дужијанце, коју организује Удружење буњевачких Хрвата Дужијанца, а од прошле године оно је  организовано на њиви надомак католичке цркве Светог Јосипа Радника у Ђурђину.