Небојша Кузмановић отворио Тесла глобал форум

07. јул 2017. године

Нови Сад, 07. јул 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић данас је у Конгерсном центру ЦЕПТОР на Андревљу  свечано  отворно пети по редуТесла глобал форум. Манифестација је посвећена промоцији науке, културе и образовања у част великог српског научника Николе Тесле  и ове године се одржава до 10. јула на Фрушкој гори, у Новом Саду и манастиру Шишатовац, оним местима за које је и сам Тесла за живота био везан.

Отварајући форум заменик Кузмановић је рекао да је ово један од оних догађаја у којима се види вредност пројекта, много шире и више него на папиру.

Данас је ово један величанствен догађај, јер је велико име великог човека повезало младе људе са Косова и Метохије, Републике Српске, наших људи из Америке...повезао нас је Тесла у његову част и на наше задовољство истакао је Кузамновић.

Он је додао да су кроз историју српски великани било које области често били мета присвајања и усвајања од стране неких других народа, нација, па чак и држава, чему је и Теслино порекло била честа тема.

Овај скуп је доказ и приказ да Тесла припада нама управо овде на Фрушкој гори у духовном озрачју манастира Шишатовац и у кругу младих научника и нас самих, који имамо обавезу да чувамо и негујемо његов лик и дело рекао је Кузмановић.  

Отварању форума, на којем су учествовали бројни еминентни професори, научници, уметници и експерти из земље и света, који ће, у оквиру предавања, округлих столова и креативних радионица, преносити и размењивати знања и искуства, присуствовао је и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић..

У овогодишњем омладинском Тесла сајбер-кампу учествује 150 најуспјешнијих студената са домаћих и страних универзитета, а овогодишње учешће студената из Републике Српске помогло је Представништво Републике Српске у Србији.

Посљедњег дана фестивала, у понеђељак, 10. јула, у 14.00 часова у Матици српској у Новом Саду биће додијељено традиционално признање Тесла глобал форума Бела голубица.

Међу лауреатима овог престижног признања је и директор Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић, а остали овогодишњи добитници су интерпретатор духовне музике Дивна Љубојевић, амерички музичар и композитор Мано Дивина, руски научник и музичар Kоваленко Олег Алексејевич, бизнисмен и лидер српске дијаспоре у САД Мајкл Ђорђевић и глумац Никола Ракочевић.