Посета фрушкогорским манастирима  Јазак и Врдник 

07. јул 2017. године

Нови Сад, 07. јул 2017. - Помоћници покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама задужени за односе с верским заједницама и заштуту културног наслеђа, Мирослав Илић и др Милан Мицић посетили су јуче манастире у Јазку и Врднику, као и Парохијску цркву у селу Јазак.

Повод за посете била је потреба за рестаурацијом иконостаса у Манастиру Јазак, као и потреба санације звоника манастира у Врднику, познатијег као Сремска Раваница, у којем почивају мошти Светог цара Уроша и у којем су својевремено чуване и мошти Светог кнеза Лазара.

О неопходности тих подухвата, веома важних за очување ових двеју фрушкогорских светиња, односно о могућностима подршке њиховој реализацији, Илић и Мицић разговарали су са  игуманијом манастира Јазак, мати Параскевом, и игуманијом Сремске Раванице, мати Анастасијом, а разговору је присуствовао и парох румски Бранислав Мишковић.  Током разговора, постигнута је сагласност да потребе двају манастира предоче надлежним институцијама задуженим за заштиту културних добара.    

Пракса обиласка не само фрушкогорских манастира, него и других храмова свих конфесија и подршка њиховој обнови и очувању, биће настављена и у времену које долази.