Кузмановић: За културу не сме да буде малих и великих средина

06. јул 2017. године

Фекетић, 06. јул 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник секретара за јавно информисање, медије и аналитику Ђорђе Вукмировић, присуствовали су синоћ у Фекетићу коцерту На таласима љубави и доброте, Фолклорног ансамбла Венац из руског града Костроме.

Поздрављајући присутне у препуној сали Ватрогасног дома, Кузмановић је рекао да је богат културни живот Фекетића, чији део је и наступ гостију из Русије, потврда да, када је о култури реч, нема и не сме да буде малих и великих средина.

Култура станује свуда, јер станује у људима и њихова је вечна потреба. Зато је и њена  деметрополизација од изузетног значаја и то је једна од основних одредница политике и нашег Секретаријата и покрајинске администрације у целини, додао је заменик покрајинског секретара.

Он се посебно осврнуо и на дубоке везе руског и српског народа које су најочигледнију потврду добиле у сјајном и дубоким међусобним емоцијама обележеном концерту гостију из Костроме који, иначе, сами финансирају своје доласке у Србију, а поред Фекетића гостовали су и у Апатину, Врбасу и Бачкој Паланци.

Нико од нас нема дилеме око европског пута наше земље, али нико од нас, чак и да хоће, не може наш народ и нашу земљу да измести из благотворног духовног  озрачја великог руског народа и велике Русије, Русије Достојевског, Толстоја, Чехова, Шолохова... , нагласио је Кузмановић.

Организатор гостовања ансамбла Венац, а тиме и коцерта у Фекетићу је, иначе, Друштво српско-руског пријатељства Тихи Дон, названо по чувеном роману нобеловца Михаила Шолохова, а до краја овог лета у том месту ће бити организована још једна, не само у локалним оквирима значајна манифестација.

Реч је о `Госпојинским данима` које организује наше Друштво `Душан силни` и за које смо добили и подршку Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама. Они ће бити одржани крајем августа и трајаће шест дана, објашњава професорка Ксенија Кустудић-Ђукић, чланица Општинског већа општине Мали Иђош задужена за културу.