У порти фрушкогорског манастира Бешеново обележена летња слава Светих Кирика и Јулите

28. јул 2017. године

Бешеново/Нови Сад, 28. јул 2017. - У оквиру обележавања летње славе Светих Кирика и Јулите, у порти фрушкогорског манастира Бешеново одржан је песнички скуп, и уручене награде за овогодишњу, традиционалну поетску манифестацију Бешеновска приношења. Тема је ове године насловљена Земних милина небески крој а у оквру песничког окупљања биће објављена и истоимена поетска збирка 139 песама учесника, поета из Србије и расејања. У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама данашњем догађају присуствовали су помоћници покрајинског секретара Мирослав Илић, др Милан Мицић и Ђорђе Вукмировић. Прва награда припала је једном од најистакнутијих савремених српских песника Бошку Ломовићу из Горњег Милановца, за песму Насушна тајна.

Поздрављајући Његово преосвештенство Епископа сремског Василија и домаћина игумана Бешенова архимандрита Арсенија, свештенство, песнике и бројне  мештане и њихове госте, Мирослав Илић у име секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама је рекао да је велика наша радост то што се најтеже рањени манастир Бешеново коначно поново духовно издиже, усправља и опет стреми ка небесима. А процес обнове управо су додатно обележиле духовне и песничке боје менифестације Бешеновска приношења рекао је Илић.

Манифестација Бешеновска приношења коју је финансијски подржао и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, настала је као својеврсни вид духовне и културне подршке обнови манастира која је почела пре неколико година. Манастир Бешеново је један од верских објеката који су најтеже пострадали не само током Другог светског рата већ и у поратном периоду - једини је манастир на Фрушкој гори који је утемељен од Немањића (краљ Драгутин, крај 13. века) али и једини који је у рату срушен до темеља.

Промоцији овогодишњих лауреата у новој манастирској цркви је одржана света архијерејска литургија коју је са епархијским свештенством, служио Његово преосвештенство Епископ сремски Василије.