Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама разговарао са мр Сашом М. Мартом замеником шефа амбасаде Србије у Јужноафричкој Републици

24. јул 2017. године

Нови Сад, 24. јул 2017. - Мирослав Штаткић покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама примио је данас заменика шефа мисије у Амбасади Републике Србије у Преторији, престоници Јужноафричке Републике (ЈАР). У данашњем разговору учествовали су и подсекретар у Покрајинском секретаријату Зоран Лазин и директорка Завода за културу Војводине Смиљана Влајић.  

Саша М. Март је упознао своје саговорнике са радом наше амбасаде, која покрива и окoлне земље Африке, и радом и животом наше дијаспоре у овој земљи, најразвијенијој на континенту. Око десет хиљада Срба тренутно живи и ради у ЈАР, у коју су се наши људи исељавали су неколико таласа, рекао је Март. Данашњи приоритети и наших људи који тамо живе и наше дипломатске мисије јесу да омогуће што комплексније и чешће контакте и створе везе у области културе, уметности али и бизниса јер је Јужна Африка земља традиционално окренута економији.

Африка је колевка човечанства и један, посебно што се уметности тиче један од најатрактивнијих и континената са највећом стваралачком снагом и креативношћу, рекао је покрајински секретар Штаткић и рекао да наши људи који живе у Јужној Африци морају имати прилику да виде не само традиционалне и програме окренуте прошлости и наслеђу, већ и нашу савремену уметност, пре свега наше најбоље уметнике који би показали живот и културну снагу савремене Србије. У разговору је истакнуто да је недавна посета председнице Народне Скупштине Србије Маје Гојковић и учешће Лазара Ристовског, који је у оквиру фестивала етничких заједница приказао четири своја филма и представио своје књиге, успешан старт за будуће програме сарадње, у разним областима.

Пре свега у ЈАР делује Српско културно уметничко друштво, које представља и чува наше фолколорно наслеђе, и њихово гостовање у матици сигурно би било изузетно запажено. Ова година требала би да донесе прве кораке у новим облицима сарадње, и креирању нових међусобних веза, речено је у данашњем разговору, док би већ од наредне уз конкретну припрему нових пројеката донела већи број сусрета, размене, гостовања и програма намењених свим члановима наше дијаспоре у овој великој афричкој земљи, укључујући и пословни део, пошто је успостављена сарадња и међу привредним коморама две земље. Све војвођанске институције које раде у крилу покрајине, њих 13 и 5 мањинских, имале би шта да дају у овакавој размени, рекао је покрајински секретар Штаткић.