На обронцима Фрушке горе  десета уметничка колонија у Крчедину

21. јул 2017. године

Нови Сад, 21. јул 2017. - Јубиларна десета међународна уметничка колонија Крчедин 2017 отворена је синоћ у дому породице Јакшић у Крчедину. Тим поводом подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин је у име ресорног секретаријата поздравио присутне, међу којима су били и лауреати овогoдишње титуле Ја Крчединац.

Данас је Крчедин ликовни и уметнички центар света рекао је подсекретар Лазин и додао да је он пример и начин како се једна културна манифестација захваљујући залагањима појединаца може подићи на ниво препознатљив и изван наших граница, а то је препознао и секретаријат који га је поджао и који ће се потрудити да га и у наредним годинама  подржава, како би с годинама које долазе постао традиционалан истакао је Лазин.

Председнику матице српске, писцу и песнику Драгану Станићу, глумцу Ивану Вучковићу, сликару Милутину Дедићу и поп уметници Ивани Јордан награду Ја Крчединац уручио је селектор сликарског сазива, књижевник Миодраг Мића Јакшић. Ову престижну, титулу претходних година добила су истакнута имена наше књижевне, ликовне и музичке сцене као што су: Раша Папов, Брана Црнчевић, Бора Ђорђевић, Перо Зубац, Слободан Ракитић, Бане Крстић, Миња Субота, Милован Витезовић, Јанош Месарош, Рада Ђуричин и многи други.

По речима Миодрага Миће Јакшића, титулу , коју колонија додељује је само потврда уметности, која је једина сигурна у свом постојању и знак поштовања према људима, којима је додељена, како би они могли да се осећају Крчединцима, иако старином не припадају.

Испред општине Инђија, која од почетка подржава уметничку колонију, поздравне речу упутио је председник општине Владимир Гак.

Као почасни гост са неколико изведених нумера наступио је кантаутор из Словеније Џери Мажгон, као и певачица народне музике Мерима Његомир.

Током наредних пет дана на обронцима Фрушке горе сликаће и вајаће око 60 сликара, који су у Крчедин дошли из Италије, Аустрије, Мађарске, Словеније, Румуније и Босне и Херцеговине.