Штаткић: Промоција дела домаћих аутора

20. јул 2017. године

Нови Сад, 20. јул 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић јуче је у Покрајинској влади разговарао са Исидором Жебељан, истакнутом српском композиторком млађе генерације и редовном чланицом САНУ. Тема разговора је могућност даље сарадње, с обзиром на то да је Исидора до сада написала 25 композиција за различите инструменталне, вокално-инструменталне и вокалне ансамбле: од композиција за соло инструмент, преко камерне и симфонијске музике, до опере.

По речима секретара Штаткића, културна политика ресорног секретаријата, поред неговања фундаменталних културних вредности, је и промоција и популаризација домаћих аутора, како да је у питању музика, тако и књижевност и ликовно стваралаштво.

 

Са великим задовољством могу да кажем да је наш Војвођански симфонијкси оркестар у протеклом периоду постигао запажене резултате, а верујем да ће их  постизати ширењем репертоара са композицијама домаћих аутора рекао је секретар Штаткић.

 

Он је додао да су за похвалу и гудачки и камерни оркестар из Зрењанина о којима брине Завод за културу Војводине. Идеја је, сматра ресорни секретар, да се изводе дела наших композитора Срђана Аћимовића, Ивана Јефтића, Стевана Божића и многих других запажених стваралаца. Посебно је важно да у сусрету Новог Сада као Европске престонице културе 2021. године и уочи Новог Сада као Омладинске престонице 2019. године представимо се као достојна престоница музичких остварења, која су свима за понос.