Кузмановић отворио 56. фестивал Црвена ружа

01. јуl 2017. године

Руски Крстур, 01. јуl 2017. - Заменик Покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић, отворио је вечерас 56. по реду Фестивал културе војвођанских Русина Црвена ружа.

Ова манифестација са дугом традицијом окупља русинске културне институције и уметнике, аматере и професионалце, не само из Војводине него и из других средина у којима живи русинска етничка заједница.

Прича о Русинима на овом нашем простору је прича о истрајности, вери у себе и потреби да се сачува самобитност и идентитет. Тако је то већ безмало три века, од момента када је ваша заједница заснована у Војводини, и тако треба и да остане, рекао је Кузманиовић на летњој сцени О.Ш. Петро Кузмјак у Руском Крстуру.

Он је додао да култура, језик и наслеђе Русина сведоче о способности да се препозна и разуме време у којем се живи и да се изнедре људи кадри да очувају све оно што традиција и укупно наслеђе носе.

Негде је речено да Русини имају највећи број интелектуалаца сразмерно величини етничке заједнице, што је само још једна потврда о вашој вери, снази и истрајности. То, уз остало, потврђује и овај ваш дивни фестивал, нагласио је заменик покрајинског секретара.

Кузмановић се осврнуо и на модел заједничког живота који постоји у АП Војводини и који свима може да буде пример.

Оно што овде већ постоји на другим местима није лако ни наћи ни постићи овдашњу бригу за све наше суграђане и сваку од наших националних заједница. Овде нема асимилације, а свест о лепоти различитости и свест о потреби да свако има и очува сопствени идентитет и сопствену реч, дубоко је у сваком од нас, додао је он.

Поред концерта традиционалних игара и песама, у оквиру фестивала који је ове године трајао два дана, отворена је и изложба слика Галерије наивне уметности из Ковачице, одржана је и манифестација деце Црвени пупољак, као и два пратећа програма Крстурски привредно-туристички сајам и Међнародни турнир у одбојци.

Уз културно-уметничка друштва и ансамбле из Србије, на фестивалу су учествовали и гости из русинских заједница у Словачкој и Хрватској. Међу званицама су били и председник Општине Кула Велибор Молојичић, саветник у амабасади Украјине у Србији Јевгенија Филипенко, републичка посланица Олена Папуга и председник Националног савета Русина Славко Рац.