Предстоји обнова руских гробова на Успенском гробљу

27. јануар 2017. године

Нови Сад, 27. јануар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић примио је данас члана Савета и Горњег дома парламента Руске Федерације Анатолија Лисицина, који је спреман да подржи идеју Секретаријата о уређењу дела Успенског гробља у Новом Саду, на којем сахрањен значајан број руских официра, војника и цивила, махом избеглица после Првог светског рата.

Фондација Лисицин је, уз подршку руког председника Владимира Путина, формирана ради чувања сећања на војнике из Првог светског рата, као и проналажење и уређење места где су они сахрањени.

Наше страдале сународнике тражимо већ осам година. Ми поштујемо Први светски рат у којем смо изгубили много људи. Време је да поправимо наше грешке и да  историји и отаџбини вратимо људе који су дали своје животе, а који су данас пример за све нас, рекао је Лисицин.

Он је изразио наду да ће идеја о уређењу руских гробова на Успенском гробљу коју би финансирала фондација Лисицин, бити окончана до 2018. када ће бити обележен век од завтшетка Првог светског рата,

На Успенско гробље су, иначе, махом пренети Руси који су, до 1921. године били сахрањени у заједничко гробници на новосадском  Јовановском гробљу,  а одржавање њихових гробова, према речима др Кузмановића, има изузетан значај.

Морамо да учинимо све да гробови буду обновљени, али и да, у знак поштовања, оне који у њима, овде, у српској земљи почивају, стално обилазимо, рекао је др Кузмановић.

Успенско гробље, иначе, називају и гробљем српских бесмртника. На њему су, наиме, уз остале сахрањени и Светозар Милетић, Јаша Томић, Васа Стајић, Јосиф Руњанин, Стеван Брановачки, Јован Хаџић, Ђорђе Натошевић, Михаил Полит Десанчић, српски генерал из буне 1848. Петар Бига...