Иницијатива за отварање сталне геолошке поставке

23. јануар 2017. године

Нови Сад, 23. јануар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић састао се данас са арехеологом Радованом Бунарџићем, дипломираним машинским инжењером Михајлом Лесјаком, геологом др Иваном Дулићем и в.д. директора Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада мр Синишом Јокићем.

С oбзиром да је Фрушка гора, уз остало, богато геолошко подручје, на састанку је иницирано да се покрену активности за отварање сталне геолошке збирке у Новом Саду, у којој би било изложено све највреднијe што је пронађено на јединој војвођанској планини.

Збирка би, како је прецизирано, требало да обухвати неколико сегмената који би представили везу камена и човека кроз векове. Чинило би је 300 фосила корала, шкољки, пужева, амонита, остатака фосилне флоре и многобројних микрофосила, као и делови стена које данас чине геолошку грађу Фрушке горе.

Реч је вулканским стенама из седам геолошких фаза старих од 170 до 15 милиона година.

Ова иницијатива је драгоцена, а посебно бих истакао научноистраживачки аспект поставке, јер би она била отоворена и могла би констатно да се надограђује, рекао је секретар Штаткић.  

На састанку је инициран је и наставак археолошког истраживања Великог ратног бунара на Петроварадинској тврђави, ремек дела грађевинарства 18. века, као и припрема и објављивање целокупне грађе о вишедеценијским археолошким ископавањима на левој обали Дунава код  Челарева.