За век присаједињења Војводине Краљевини Србији ТВ серија и позоришна представа

13. јануар 2017. године

Нови Сад, 13. јануар 2017. - Стота годишњица присаједињења Војводине Краљевини Србији, која се навршава 2018. уз остало ће бити обележена и играном ТВ серијом која ће бити снимљена у продукцији Радио-Телевизије Војводине (РТВ) и позоришном представом која ће премијерно бити изведена у Српском народном позоришту (СНП), договорено је данас на састанку у Покрајинском секретаријату за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Поред покрајинског секретара Мирослава Штаткића и његових сарадника, састанку су присуствовали и велики српски писац Милован Витезовић којем је поверено писање сценарија за ТВ серију и текста позоришне представе, као и Миодраг Копривица и Зоран Ђерић, челни људи РТВ и СНП.

Реч је о историјски изузетно значајном поводу који тражи изузетно темељан приступ, па ће бити укључен и тим истраживача историјског периода који ће серија обухватити, рекао је Витезовић којег телевизијска публика, уз остало, памти по сценарију величанствене ТВ серије Вук Караџић.

Секретар Штаткић је избор Витезовића образложио управо његовом изузетном сценаристичком и књижевном репутацијом, а према Копривичиним речима РТВ као јавни медијски сервис даће максималан доприност обележавању изузетног јубилеја.

Ми ћемо великом продукцијском подухвату какав је играна серија приступити у свом пуном капацитету, обезбедити неопходна средства и завршити га пре обележавања стогодишњице великог догађаја, додао је Копривица.

Поред снимања ТВ серије и премијере позоришне представе, стогодишњица ће 2018. бити обележена и отварањем Музеја присаједињења Војводине Краљевни Србији и низом научних, културних, уметничких и других манифестација.