Јачање културних веза

10. јануар 2017. године

Нови Сад, 10. јануар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са члановима Националног већа хрватске националне мањине Иваном Карачићем  и Владимиром Крањчевићем.

Тема сусрета било је унапређењу сарадње у области културе. Један од циљева ове сарадње јесте повезивање региона у Хрватској и Србији, односно успостављање културних веза између Славоније то јест Осијечког региона, с једне, и Новог Сада и Суботице са друге стране.

Блиско сарађујемо и са другим институцијама, везаним за хрватску  националну мањину, а желимо да се та сарадња још више побољша. Јер, нама су битни  стандарди у  остваривању права националних мањина који су, иначе, у Војводини рекао бих у најмању руку европски. И којих се ми држимо зато што тако осећамо, а не што морамо, нагласио је професор Штаткић.

Тема данашњег разговора било је и јавно информисање. Према Штаткићевим речима, Покрајинска влада финансира велики број новинских издања на језицима свих национлних мањина и за то се издвајају озбиљна средства.

Такође, било је речи и о сарадњи између Академије уметности у Новом Саду и Музичке академије у Пули,  поред Музичке академије у Загребу, друге по значају Хрватској.