У Жабљу обележена 75. годишњица мађарске рације

06. јануар 2017. године

Нови Сад, 06. јануар 2017. - Поводом 75. годишњице тог страшног злочина, у Жабљу је данас одржан помен жртвама мађарске рације у Јужној Бачкој из 1942. године. Само у том шајкашком месту, за једва недељу дана тада је побијено више од 660 невних Срба.

Помену је присуствовала и делегација Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, на челу са секретаром Мирославом Штаткићем, као и потпредседница Скупстине АП Војводине Снежана Седлар.

После литургије служене у жабаљској цркви, на месту њиховог страдања, у дворишту зграде жабаљске општине, помени су одржани тадашњем архијерсјеком намеснику СПЦ, протореју Милошу Катићу и јереју Георгију Живанову.

Живанову који је био жабаљски парох откривена је и спомен плоча.

"Невине жртве, нажалост, ничим не можемо да вратимо, али можемо и морамо да их се сећамо док смо ми живи и да то сећање пренесемо и на наше потомке, и на све генерације које долазе, рекао је, обраћајући се присутнима, секретар Штаткић.

Он је подсетио да ће, заједно са Епархијом бачком, Покрајинска влада годишњицу рације и ове, и наредних година обележавати у свим местима у јужној Бачкој у којима се тај страшни злочин догодио.

На помену су говорили и потопредседница Седлар, председник опстине Жабаљ Чедомир Божиц и протопрезвитер-стафрофор Ђорђе Ђури. Венци невиним жртвама положени су и на обали рукавца реке Тисе, на месту познатијем као "Црна цуприја".

Ту су, наиме, довожени и под лед реке бацани жабаљски страдалници из јануара страшне 1942. године.