Спомен плоча Јосипу Лорбеку у Студију М

09. фебруар 2017. године

Нови Сад, 09. фебруар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић и његов заменик Небојша Кузмановић присуствовали су синоћ у холу Студија М Радио Новог Сада откривању спомен плоче словеначком композитору и диригенту Јосипу Лорбеку - Пепију.

Овим чином одајемо почаст једном од највећих музичких стваралаца из наше куће, који је за живота ширио мултикултуралност и доброту, кроз ноте и мелодију, што ће сасвим извесно претрајати и кроз време које долази, рекао је поздрављајући присутне генерални директор РТВ Миодраг Копривица.

Лорбек је практично цео радни век провео управо у Студију М, једном од најзначајнијих средишта музичких збивања у бившој Југославији. Његов богати опус чини преко хиљаду композиција, а његова музика обележила је и низ радио драма које су, некада, неговале све наше радио станице.

О Лорбековом животу и делу говорио је и амбасадор Словеније у нашој земљи Владимир Гаспарич, а после откривања спомен-плоче у Студију М, у Српском народном позоришту је одржана свечана академија посвећена 20. годишњици постојања и рада Друштва Словенаца Кредарица.