Ускоро обнова споменика Слобода на Иришком венцу

02. фебруар 2017. године

Нови Сад, 02. фебруар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић са сарадницима састао се данас са државним секретаром у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Драганом Поповићем. 

Тема је био  завршетак радова на Споменику Слобода на Иришком венцу, за чију обнову је надлежно министарство издвојило преко 30 милиона динара. Обнова тог и других споменика је, према Штаткићевим речима, изузетно важна.

Спремни смо да у обнови споменика на Иришком венцу дамо пуну подршку и да  би се радови на њему завршили и безбедоносно заштитили, нагласио је он  и додао да је циљ секретаријата да се обележја како из Првог, тако и из Другог светског рата  на територији Војводине, у сарадњи са ресорним министарством у догледно време заврше, прецизиравши да мисли на споменике Јабука у Панчеву, Сремски фронт у Шиду и на споменик жртвама рације у Чуругу. 

По Поповићевим речима, очување споменика на Иришком венцу је у надлежности Завода за заштиту споменика културе Сремска Митровица, који је спреман да обнови и заврши оштећене делове, док је  питање његовог обезбеђења и постављања видео надзора у надлежности НП Фрушка гора.

Споменик Слобода је, да подсетимо,  пре неколико година готово сасвим девастиран. Прва крађа једне од бронзаних рељефних табли евидентирана је у јесен 2013, а до лета 2014. нестао је цео низ рељефа са северне стране. У фебруару 2015. нестала је и половина источног дела фриза, а вредност бакарног рељефа, који је до сада покраден, је изузетно висока.