Oтворена нова стална поставка "Модернизми - континуитети и сучељавања"  у Галерији Матице српске

26. децембар 2017. године

Нови Сад, 26. децембар 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Мирослав Штаткић присусутвовао је у петак у Галерији Матице српске отварању нове сталне поставке српске уметности XX века "Модернизми - континуитети и сучељавања".

Изложбу је званично отворио министар за културу и информисање у Влади Републике Србије, Владан Вукосављевић, који је овом приликом рекао да 170 година трајања једне од најважнијих институција културе код нас и данас је овом импозантном поставком оправдала свој значај и важност у приказивању српске културе.

Он је подсетио да су на развој српске уметности како XX века, тако и пре, па и данас, утицали разни историјски догађаји, где су сликари своје импресије остављали, као запис на сликама пред нама. У том смислу, нагласио је Вукосављевић, ми данас имамо прилику и обавезу да и ту културу промовишемо, негујемо и излажемо, а изнад свега ризничарски чувамо, на начин како то ради Галерија Матице српске.  

О новој сталној поставци српске уметности XX века поред управнице Галерије др Тијане Палковљевић Бугарски, говорила је и др Лидија Мереник, ауторка изложбе, професорка на Одељењу за историју уметности на Филозофском факултету у Београду.