Са промоције књиге Имигранти у Вавилонској кули разговори о идентитету, Зденке Валент Белић

21. децембар 2017. године

Нови Сад, 21. децембар 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић синоћ је учествoвао у промоцији књиге у издању Завода за културу Војводине 2017. године Имигранти у Вавилонској кули разговори о идентитету, коју је приредила Зденка Валент Белић.  Ауторка је награђивана преводитељка са словачког и српског језика и уредница часописа за књижевност и културу војвођанских Словака Нови живот.

Небојша Кузмановић је између осталог истакао да Срби и Словаци имају најбоље везе и односе од свих народа на овим просторима. Те везе трају дуже од пет векова, а ''Златно доба'' српско словачке културно књижевне сарадње јесте време романтизама, када су српски ђаци у словачким лицејима учили словачки како би писали песме на словачком и обрнуто. Доситеј, Вук, Његош и преко 2.500 истакнутих српских културних и књижевних посленика се школовало и дружило са Словацима.   

Серијал разговора о идентитету реализован је за часопис Нови живот месечник за књижевност и културу који излази на словачком језику, између реномираних српских и словачких аутора уз помоћ ауторки разговора у улози модераторки и преводтељки обрађене су теме идентитета, припадања књижевном и културном контексту и бројна друга значајна културолошка питања.

Овакви разговори су значајни за успостављање дијалога између традиционално блиских култура и сродних народа, као и подстицање њиховог будућег јачег прожимања и сарадње и уједно се њима наглашава значај словачке мањинске заједнице као моста и споне.

Као што то и приличи разговорима, и у овој књизи дотакнуто је мноштво тема: природа стварања на нематерњем језику и статус новог језика, улога преводилаштва, учешће аутора у креацији, стварање егзиланата услед политичких околности, утицај ратова на идентитет и књижевност, тело и старење у односу на идентитет, слобода стварања у комунизму, измишљање историје, креирање идентитета другога,

Поред ауторке и др Кузмановића у промоцији су учествовали писац Владимир Пиштало, књижевник Зоран Ђерић и Милош Зубац. Програм је водила Александра Боснић.