Отворена изложба Позоришни светлописи

15. децембар 2017. године

Нови Сад, 15. децембар 2017. - Подсекретар покрајинског секретара за културу, јавно инфомрисање и ондосе  с верским заједницама Зоран Лазин присуствовао је у петак у доњем фоајеу сцене Пера Добриновић у Српском народном позоришту отварању изложбе Позоришни светлописи, од портрета до сценског покрета. Реч је о позоришној фотографији у Војводини до четврте деценије 20. века, ауторке Иване Кочи, вишег кустоса Позоришног музеја Војводине.

Поставку је званично отворио историчар уметности др Ференц Немет, који је истакао да нас ова изложба уводи у свет херојског доба позоришног живота Војводине с краја 19. и почетком 20. века.

Улога позоришне фотографије, одувек је вишеструка нагласио је др Немет и додао да се она у почетку фокусирала на документарност, потом на популарисање одређених ликова и представа, да би с временом из занатске фотографије прерасла у новинску, репортажну, позоришну и на крају уметничку фотографију.

У програму су учествовали  и Зоран Максимовић, музејски саветник из Позоришног музеја Војводине и Радуле Бошковић, руководилац Промо-центра СНП-а и дизајнер.