Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић отворио 56. Словачке народне свечаности

4. август 2017. године

Бачки Петровац/Нови Сад, 4. август 2017. - У Бачком Петровцу у Словачком војвођанском позоришту, синоћ су свечано отворене 56. Словачке народне свечаности, тродневна манифестација која сваке године окупља представнике словачког народа и њихових најважнијих институција у нашој земљи.

Овогодишње словачке национале свечаности у Бачком Петровцу месту које је дом великом броју војвођанских Словака, отворио је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Мирослав Штаткић.

У прелепој мултинационалној и мултикултурној слици Србије и Војводине данас, Словаци су изузетно важан сегмент. Без вас и ваше пословичне вредноће, без ваше богате културе, вашег непоновљивог сликарства, вашег фолклора или  ваших дивних ношњи,  та слика сигурно не би била раскошна као што на понос свих нас - јесте. Због тога је за Покрајинску владу и Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, у чије име вам се вечерас обраћам, очување мултиетничности и мултикултурности Војводине један је од најважнијих задатака. Ако би њен и најмањи део био макар и за нијансу занемарен или затамњен, цела та слика би изгубила на свом неспорном сјају, а ми то будите уверени нећемо дозволити. Наставићемо са континуираном подршком  очувању и развијању идентитета и традиције свих који данас чине заиста јединствени војвођански културни идентитет, укључујући, разуме се, и словачки народ, рекао је покрајински секретар за културу.

Уз традиционално богат и разноврстан културни и уметнички програм словачких институција и удружења, бројним гостима из наше земље, Републике Словачке и других званица, присутнима су се обратили и председница Националног савета словачке националне заједнице Ана Томанова Маканова, председник Матице Словенске Јан Бртка и председник општине Бачки Петровац Срђан Симић.

Програм овогодишњих Словачких народних свечаности већ по устаљеном обичају, уз наступе фолклорних и ансамбала који чувају и оживљавају богату традицију словачке заједнице, обухвата и изложбе посвећене обичајима и наслеђу словачке културе. Уз бројне изложбе, концерте СНС обухватају забавна, спортска, туристичка и кулинарска окупљања.