Достојно обележје српским интернирцима из 1941. у Барчу

18. август 2017. године

Нови Сад, 18. август 2017. - Сва места страдања српских војника и цивила, ма где се налазила и ма када су се та страдања догодила, морају да буду достојно обележена, што се односи и на гробље у мађарском граду Барчу, на којем су сахрањени Срби интернирани из добровољачких несеља у пролеће 1941. године, рекао је данас, на састанку са представницима Удружења солунских добровољаца Краљ Петар I из Алексе Шантића, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић.

Повод за састанак којем је, поред Штаткићевих сарадника, присуствовао и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе Зоран Вапа, била је иницијатива овог удружења да 69 Срба интернираних из Растине и још неких места насељних солунским добровољцима, а који су умрли у логору у Барчу, после готово осам деценија добије одговарајуће спомен-обележје.

Учинићемо све да се, у сарадњи републичких, покрајинских и органа града Сомбора, са чије територије је 1941. интерниран највећи број страдалника, спомен-обележје тим невиним људима подигне до јуна наредне године, када ће бити обележена и годишњица депортације, додао је Штаткић.

По речима члана Удружења Краљ Петар I Јована Вукобратовића, у Барчу је 1941. логорисано више од 3.500 људи, али је већина касније пребачена у злогласни логор у Шарвару. Место на којем су сахрањени они који су пре тога умрли у Барчу, до сада није било обележено, али су, захваљујући напорима овог удружења, за то сада створени услови.

После наших вишегодишњих упорних покушаја, градске власти Барча су омогућиле ексхумацију гробница и недвосмислено је утврђено да су у њима посмртни остаци страдалих интернираца. Истовремено, добили смо и прелиминарну дозволу за подизање спомен-обележја, за шта ће према проценама бити потребно око 1,5 милиона динара, рекао је Вукобратовић.

Техничку помоћ у припреми комплетне документације, као и у реализацији овог пројекта ће, како је данас договорено, пружити Покрајински завод за заштиту споменика културе.