Уметност, музика и култура без граница

27. април 2017. године

Нови Сад, 27. април 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић данас је разговарао са продеканом за пословање Академије ликовних уметности Свеучилишта у Загребу професором Томиславом Бунтаком о проширењу сарадње између новосадске и загребачке Академије уметности.

На састанку, ком је присуствовала и професор Маја Јоцков са новосадске Академије, представљене су досадашње активности, које су створиле услове за наставак сарадње.

По речима секретара Штаткића култура, уметност и музика не смеју да имају границе и сарадња је нешто што би требало да се проширује и негује, посебно када су студенти у питању.

Осим ближег повезивања две сродне Академије, било би добро да се повежу и институције културе обе државе, кроз бројне пројекте, нагласио је секретар Штаткић и прецизирао да се то односи на размену изложби, научно-стручне скупове, разне радионице, као и размену стручњака.

Професор Бунтак представио је секретару Штаткићу ново монографско издање свих загребачких галерија, павиљона и простора,који служе за изложбене поставке и позвао на сарадњу и представљање наше институције културе, као што је Музеј савремене уметности Војводине, Музеј и Архив Војводине и бројне познате галерије, које се налазе у Војводини.

Маја Јоцков је подсетила да су на основу прошлогодишњег споразума између новосадског Универзитета и загребачког Свеучилишта се створили услови и за сарадњу Академија, па је кроз поље развијања ликовне педагогије први пут се представила и наша Академија.

Студенти четврте године Теодора Ивков и Дејан Костић, као и студент мастер студија Срђан Шаровић су учествовали у том програму, објаснила је Јоцков и апострофирала да је пре месец дана та сарадња настављена одржавањем семинара у Загребу афирмисања ликовних и визуелних уметности у гимназијском обрaзовању.