Подршка балету Српског народног позоришта

24. април 2017. године

Нови Сад, 24. април 2017. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић боравио је данас у радној Српском народном позоришту (СНП), где је разговарао са Тонијем Ранђеловићем, в.д. директора Балета тог театра. Поред упознавања са плановима и програмима рада, Штаткић је присуствовао и редовној балетској проби и разговарао са члановима балетског ансамбла.

Током разговора, он је нагласио да Покрајински секретаријат са посебном пажњом води рачуна о најважнијој институцији културе у Војводини и да се до озбиљног и професионалног репертоара како балета, тако и опере и драме, може доћи само заједничким договором.

Балет је у својој основи најинтересантнији сегмент уметности, јер се говором тела презентује драма, рекао је Штаткић и додао да је то посебна изражајност и виртуозност, било да је у питању бели балет или савремени плес.

Стога ћемо и у наредном периоду, наравно у складу са могућностима, учинити све да подржимо и балетске пројекте СНП, нагласио је он.

Ранђеловић је, с друге стране, Штаткића упознао са припремама балета Кармина Бурана, чија премијера у СНП би требало да буде 13. јуна, најавивши и скорије балетске догађаје.

У суботу, 29 априла, у поводу Светског дана игре, на репертоару је Грк Зорба у кореографији и режији Крунислава Симића. Реч је о драматуршки и кореографски осавремењеној представи, са новим играчима и новом сценографијом, објаснио је Ранђеловић.