Трајне су и дубоке словачко-српско књижевне везе

22. април 2017. године

Бачки Петровац, 22. април 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић учествовао је данас на традиционалном, 61. по реду Књижевном саветовању у Бачком Петровцу.

Тема овогодишњег издања те манифестације биле су словачко-српске књижевне везе које трају вековима и које су оставиле дубок траг у културама обају народа. Кузмановићево излагање насловљено са Змај и Словаци, осветлило је улогу једног од највећих српских песника у продубљивању и неговању тих веза.

Млади Јован Јовановић, а потоњи Змај се, уз остало, школовао и у Словачкој, где је успоставио дубоку духовну везу сла словачким народом коју је неговао до краја живота. Уз остало, и сам је писао  и на словачком,  а његову поезију су на тај језик преводили најеминетнији словачки песници и преводиоци, рекао је  Кузмановић.

Поред њега, о словачко-српским књижевним везама данас су говорили и Мирослав Демак, др Драган Станић, Мартин Пребиђула, Мирослав Алексић, Људмила Беређи-Ступавски, Радомир Андрић, Зденка Валент-Белић и Зоран Ђерић.

Они су ново светло бацили на односе Павела Јозефа Шафарика и Ђорђа Магарашевића, на релације Јанка Шафарика и српске националне и културне интелигенције, нову словачку драму у српским преводима и везе Друштва словачких писаца са словачким писцима у Војводини, односно обновљену сарадњу те књижевне асоцијације са Удружењем књижевника Србије.