Петеру Хандкеу уручена награда Милован Видаковић

19. април 2017. године

Нови Сад, 19. април 2017. - Аустријском књижевнику Петеру Хандкеу синоћ је уручена награда за прозно стваралаштво Милован Видаковић коју додељује међународни фестивал прозе Просефест.  Свечаној додели у СНП су, уз остале, присисутвовали и републички министар културе и информисања Владан Вукосављевић, покрајински подсекретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин и председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић.

Пред пуном салом, награду овогодишњем лауреату  уручио је министар Вукосављевић, нагласивши да је Хандке највећи писац данашњице и највећи живи писац германског подручја, писац који је свету подарио давно заборављену  врлину.

Хандке је  обасјао душе читалаца широм света и публика га цени и поштује. У свету се пева и кличе његовом литерарном делу, а ми у Србији славимо и његову људску врлину, додао је Вукосављевић.

Захваливши на награди, Хандке је прочитао део своје приповетке Пишчево поподне. Он је, иначе, одлучио да две трећине новчаног дела награде поклони Дечијем селу у Сремској Каменици, у којој су смештена деца без родитеља.

Просефест који
организује Културни центар Новог Сада окупиће велики број страних и домаћих писаца и трајаће до 21. априла. Посебно место у програму фестивала имаће јужноамеричка литература, па ће, уз остале, гости бити и књижевници Луис Валенсуела из Аргентине и Сантјаго Ронкаљоло из Перуа.

Током фестивала писци ће читати своја дела у Културном центру Новог Сада, разговарати са публиком, посећивати новосадске гимназије и Филозофски факултет, где ће водити дијалог са ђацима и студентима.