Очувати благо свих конфесија

06. април 2017. године

Нови Сад, 06. април 2017. - Заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић и помоћник задужен за односе с верским заједницама Мирослав Илић разговарали су данас са директором Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др Милетом Радојевићем и помоћником Марком Николићем.

Саговорници су се сагласили да је за очување и неговање бројних конфесија на територији Војводине веома важно то што су у оквиру овог секретаријата створени услови да им се путем пројектног финансирања пружи одговарајућа подршка. По Кузмановићевим речима на простору за који је секретаријат надлежан налази се велики број објеката СПС и РКЦ, а ту су и суботичка и новосадска Синагога, као и верски објекти осталих конфесија.

Програм рада како Покрајинске владе, тако и овог секретаријата јесте да се подрже подухвати који оплемењују духовни развој и традиционалних цркава и оних конфесија које имају мањи број верника, истакао је др Кузмановић и објаснио да је намера и жеља секретаријата да се помогне СПЦ и изван ових наших граница.

Реч је, како је прецизирао, о епархијама СПЦ у Будиму, Темишвару, Загребу, Шибенику, али и о обнова објеката у Трнави у Словачкој. Тај град је својеврсно духовно средиште, са 12 цркава међу којима је и српски православни храм који је, нажалост, у веома лошем стању.

С друге стране, Радојевић је нагласио да је Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама, која ради у оквиру Министартсва правде Републике Србије, спремна да помогне у складу са могућностима и у обнову црквених здања изван наших граница, као што је случај са трнавском црквом.

Он је прецизирао да су после 2001. године, када је уведена веронаука у наставу по избору и када је донет Закон о реституцији, који је углавном вратио црквену имовину и  Закон о црквама и верским зајеницама, јасно дефинисани и начини финансирања и помоћи државе.

СПЦ ове године обележава осам векова од устоличења, а држава два века од званичног историјског настанка. Из тога је јасна традиција наше цркве, а утицај код верујућих људи је веома важан. Зато се и мишљење нашe цркве уважава и поштује, закључио је Рaдојевић.