Захваљујући Коњовићу Европа је давно остварен српски сан

28. септембар 2016. године
 

Нови Сад/Сомбор, 28. септембар 2016. - У поводу 50. годишњице њеног оснивања, у Галерији Милан Коњовић у Сомбору синоћ су покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и градоначелница тог града Душанка Голубовић, отворили 14. сталну ретроспективну изложбу Континуитет модерности у сликарству Милана Коњовића.

Не припадам ни једном правцу, мислим да спадам у ред драматичара, експресиониста и колориста... Сликарство је чудо и увек је загонетка, да није тако давно бих престао да сликам... цитирао је, на почетку надахнутог излагања, секретар Штаткић оно што је један од највећих српских сликара уопште говорио за себе.

Кроз својеврсну анализу Коњовићевог сликарста, професор Штаткић је истакао да он заиста јесте био узбуркани драматичар, широког слободног потеза, изграђујући свој уметнички дух на истраживању ликовних елемената и да је стваралачка слобода била оно чега се никада није одрицао.
Уз то, идеја водиља сомборског маестра била је и хармонизовани колористички параметар као основно изражајно средство његове ликовне естетике. Захваљујући уметницима какав је био Милан Коњовић, Европа је давно остварени српски сан, закључио је покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

С друге стране градоначелница Сомбора је подсетила да је галерија пре пола века, када је основана, имала 500 дела које је свом граду даривао бард не само нашег сликарства, да би данас, захваљујући његовој породици и онима који су јој накнадно уступили његове радове, укупан број премашио 1.000.
Зато град Сомбор има обавезу и дужност да поштује, подржава и чува једну од најзначајнијих галерија у Србији, која одавно има и национални карактер, додала је Голубовићева.
На отварању ове изузетне изложбе говорили су и њен аутор, ликовни критичар и један од наших најбољих познавалаца дела великог сликара Сава Степанов, саветник у Министарству културе и информисања Димитрије Тадић и в.д. управница Галерије Милан Коњовић Милена Рацков- Ковачић.