Отворен 23. Међународни фестивал позоришта за децу у Суботици

26. септембар 2016. године
 

Суботица, 26. септембар 2016. - Подсекретар покрајинског секретаријата за културу, јано информисање и односе с верским заједницама Зоран Лазин синоћ се у име ресорног секретара професора Мирослава Штаткића обратио на отварању 23. Међународног фестивала позоришта за децу у Суботици, који се одржава од 25. до 30. септембра.
Поздрављајући присутне Зоран Лазин је рекао да је задовољство овог фестивала тим веће, што се он одавно нашао на мапи европских и светских фестивала и тиме допринео афирмацији наше културе.

Лазин је поручио да и пожело свима да и овај 23. по реду фестивал, буде подједанко успешан као и сви претходни и овом приликом прочитао је песму глумца и песника Милорада Петровића Снови ће нас сачувати.
Градоначелник Суботице Богдан Лабан поздравио је учеснике фестивала, госте и љубитеље дечијег театра, нагласивши да је Суботица кроз очување Дечијег фестивала стекла европски и светски углед. Ове године, рекао је Лабан, пријављено је било 234 представе из 53 земље света, како би наредних дана на сцени се извело 11 представа, како из земаља у окружењу, тако и из Индонезије, Канаде и Колумбије, који су први пут гости фестивала.

Директор фестивала Слободан Марковић синоћ је Зорану Христићу, нашем познатом композитору уручио награду за животно дело Мали принц, за изузетан допринос развоју културе и сценске уметности за децу, у његовом случају за ванвременску музику коју је стварао за децу у антологијским представама као што су, између осталих, Митови Балкана и Смрт Омера и Мериме.
Исто признање је добио и чувени италијански приповедач, глумац и позоришни редитељ Мимо Кутикио, који из оправданих разлога није био у могућности да лично прими награду.