Обележен Дан Европске баштине у Новом Бечеју и Новом Милошеву

24. септембар 2016. године
 

Нови Бечеј, 24. септембар 2016. - У Главашевој кући у Општини Нови Бечеј, покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић и помоћница министра за културу и информисање у Министарству за културу и информисање Александра Фулгоси присиствовали су данас обележавању Дана Европске баштине.
Дан европске баштине је манифестација која се у Србији организује као заједнички програм Савета Европе и Европске комисије од 2001. године. Циљ овог пројекта је да се широкој јавности приближи и учини доступним културно наслеђе и да се том приликом истакне јединство разноликости заједничког европског наслеђа, као једног од најкарактеристичнијих чинилаца европског идентитета.

Током посете новобечејској општини секретар Штаткић обишао је изложбу акварела са Тиске академије акварела на Тиском кеју, дечију радионицу посвећену културној баштини на Тиском кеју, да би у Дому културе присуствовао презентацији археолошког локалитета Борђош и Арача.
У Новом Милошеву ресорни секретар посетио је дворац Карачоњи, Завичајни музеј Котарка и Житни магацин.

По речима секретара Штаткића, наше културно наслеђе је веома богат ресурс, које је и Еворпска унија препознала и подржала бројним пројектима. Данас имамо задовољство да обиђемо бројне објекте наше богате културне баштине и да чујемо много тога о археолошким локалитетима јединственим на овом делу Балкана рекао је секретар Штаткић и додао да је општина Нови Бечеј је с разлогом добила највиша средства републичког Министарства за културу и информисање.
На овом простору сваки објекат је артефакт за себе, нагласио је ресорни секретар, а "ја их доживљавам не само као историјско, материјално благо, већ као нешто више од тога, као духовну целину".

Александра Фулгоси је рекла да свака општина, град или место у Србији имају неку визију културног развоја, али да их је у томе надмашила општина Нови Бечеј. Средства, истакла је она, која су намењена за Град у фокусу ове године усмерен је овде и у питању је енергија људи, који су представили свој град и зато се уклопили у тему коју ова манифестација носи, Културно наслеђе и заједнице.
У име општине Нови Бечеј госте је поздравио председник Саша Максимовић.