Ватромет емоција на отварању нове сезоне СНП и Војвођанског симфонијског оркестра

23. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 23. септембар 2016. - Гала концертом којим су дириговали гост из Велике Британије Сајмон Робинсона и диригент СНП Александар Којић, на сцени Јован Ђорђевић вечерас је отворена 156. сезона нашег најстаријег театра и шеста сезона Војвођанског симфонијског оркестра.
У првом делу програма којим је, уједно, обележено и 400 година од смрти Вилијема Шекспира, изведена су дела Зорана Мулића, Феликс Менделсона и Дмитрија Шостаковича, а у другом Ђузепеа Вердија, Шарла Гуноа и Леонарда Бернштајна.
Извођаче и поштоваоце уметности, међу којима је било и више чланова Покрајинске владе, поздравио је покрјински секретар за културу, јавно информисање и верске заједнице, професор Мирослав Штаткић.

Музика је саздана од бескрајне лепоте, која јој је дата вољом васељенског творца, као утеха човеку у његовој исконској патњи рекао је, поред осталог, професор Штаткић.
Он је нагласио и да је музика једини лек, нада, вера и пут трагања ка љубави, доброти, радости и срећи, дакле свему што она људима заиста и јесте.
Уздигнемо ли се из реалног света у вишедимензионалну сферу духа, музичка филозофија постаје врховна путања ка космогонијској божанској лепоти. Та есенција емоционалности јесте Божији дар човеку. Стога ватрометом емоција и отварамо нову сезону лепих изненађења, на радост и уметника, и публике, закључио је професор Штаткић.