Национални звук отвара све границе

22. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 22. септембар 2016. - Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама професор Мирослав Штаткић разговарао је данас са чувеним грчким диригентом Бајроном Фидетисом (Бyрон Фидетзис), који ће наредних дана бити гост Војвођанског симфонијског оркестра и Опере Српског народног позоришта (СНП).

Током разговора, секретар Штаткић је нагласио да је изузетна част и задовољство што је један диригент светског реномеа исказао спремност за сарадњу са СНП-ом и изразио уверење да та сарадња овом театру може да отвори и много шире хоризонте.
Верујем да је сарадња са вама прилика да наши ансамбли који су тога свакако достојни оду и на европске и светске позорнице додао је професор Штаткић.

Маестро Фидетис, као почасни члан Крфског и Атинског универзитета и добитник најпрестижнијих светских, европских и националних награда, изразио је задовољство што ће у граду који зову и Српском Атином имати прилику да чује између осталог и музику овог подручја, односно композиције српских аутора.

Простора за сарадњу има много, од гостовања по великим фестивалима широм моје отаџбине Грчке, до европских сцена, где је управо звук националних нота оно што даје печат ансамблу који га изводи. То је, наравно, од посебног значаја и за промоцију земље из које ансамбл долази и за промоцију њене културе, додао је славни диригент.
Разговору Штаткића и Фидетиса присиствовали су и директор Војвођанског симфонијског оркестра Роман Бугар и в.д. директор Опере СНП-а Александар Станков.