Представљено двотомно дело Срби у Источној Европи 1 и 2 Марка Лопушине

20. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 20. септембар 2016. - Промоција двотомног дела Срби у Источној Европи 1 и 2 новинара Марка Лопушине одржана је данас у Градској кући у Новом Саду. Поред аутора о књизи су говорили и заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама др Небојша Кузмановић, председник ЕУпрогреса Радомир Чубрановић и уредник Издавачке куће Прометеј Зоран Колунџија.

Др Небојша Кузмановић је поздравио присутне испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама и ресорног секретара професора Мирослава Штаткића, честитајући аутору на двотомном издању овако озбиљног истраживачког рада.
Марко Лопушина није само дугогодишњи новинар, већ и публициста, који је до сада објавио 50-ак књига, а у припреми је и енциклопедија о српској дијаспори у целом свету рекао је Кузмановић и објаснио да се и сам бавио истраживачким радом на тему Срба у Словачкој, којих на изненађење свих има , по попису из 2011. године, свега 473. Иако је тај број мали, у односу на Словенију, где их има око 50.000, Срби у Словачкој су добили статус националне мањине и српски језик је ушао као језик мањине у повељу језика Европске уније рекао је Кузмановић.

По речима Кузмановића Влада Републике Словачке је препознала значај наше националне заједнице, подржала га и самим тим омогућила да та мањина негује свој језик, обичаје и писмо на достојанствен начин. Зато оваква издања какава нам је пружио Лопушина су од круцијалног значаја за генерације после нас и све оне, који умеју да виде колико је важно неговати национални идентитет закључио је Кузамновић.
Испред ЕУПрогерса, као цивилног и еколошког удружења обратио се Радомир Чубрановић, који је представио живот и досадашњи рад аутора Лопушине, а више о издањима аутора говорио је издавач Зоран Колунџија.