Обележени Дани европске баштине у Бачу

17. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 17. септембар 2016. - У централном парку испред Општине Бач данас је свечано отворена манифестација Дани европске баштине. Тема овогодишње манифестације, која се на данашњи дан, 13. годину за редом одржава у 50 градова Европе, па и у Бачу је културно наслеђе и заједнице. По свом садржају ова манифестација једна је од најзначајнијих културно- туристичких догађаја не само општине Бач, већ и целе Србије, јер је то прилика да се јавност упозна са културно- историјском баштином на нашим просторима.
Тим поводом испред Скупштине Србије и као председница Одбора за културу републичке Скупштине присутне је поздавила Маја Гојковић.
Она је нагласила да је ово догађај са традицијом, који слави културу посебна је култура у сваком смислу јесте нешто што у својој различитости спаја.

Александар Вулин министар за рад, борачка и социјална питања је у свом обраћању нагласио да је данас европски дан баштине, што значи дан пуних права , па је тако и ова општина данас европски центар догађања, нечега што чини нашу културну баштину.
Пре 1000 година овде су пролазиле војске Карла великог и Темплари остављали трагове у записима, и ту смо долазили и одлазили тада, као и сада, и зато јесмо земља богата културом, њеним наслеђем и баштином.
Покрајински секретар за науку и виоско образовање професор Зоран Милошевић обратио се испред Покрајинске владе уз напомену да јесмо на месту богатом различитостима народа, вероисповести и образовања.
Бач јесте место за дивљење, где је Фрањевачки самостан, тврђава у Бачу и манастир Бођани и то је оно што је лепо и што нас обавезује да чувамо генерацијама после нас, негујући бољу, лепшу и срећнију Србију рекао је секретар Милошевић.

Манифестацију је званично отворио председник Општине Бач Драган Сташевић.
Догађају су присутвовали и покрајински секретар за демографију и социјалну заштиту Предраг Вулетић, а испред Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама присуствовао је је подсекретар Зоран Лазин.