Мањински медији као предност друштвеног развоја

14. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 14. септембар 2016. - У прес центру Покрајинске владе данас је промовисана пост публикација са прошлогодишње, 4. Регионалне конференције посвећене мањинским медијима Мањински медији као протагонисти решења, у организацији Агенције Херор Медиа Понт из Новог Сада. Овом приликом најављено је и одржавање 5. Регионалне конференције посвећене мањинским медијима која ће, уз подршку Министарства културе и информисања и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе а верским заједницама, а на тему Заједнице новог времена, бити одржана 10. новембра 2016. године у Новом Саду.
Наташа Херор, директорица Херор Медиа Понта представила је публикацију, која по њеним речима, има за циљ да се потенцијали мањинских и локалних медија у Србији и региону препознају као квалитети и предност друштва, да буду носиоци позитивних друштвених промена и носиоци традиција националних заједница мањина.
Розалија Екрес, директорка Мађар Соа и Марта Варју, главна уредница Мађар Соа сагласне су да једини дневни лист на мађарском језику Мађар Со има највећи тираж и своје читаоце, али проблеми са којима се суочавају су исти, као и код оних који имају много мањи тираж.
Као мањински медиј, чланови смо Асоцијације медија Србије, која броји 24 члана рекла је Розалија Екрес и додала да је од прошле године Мађар Со и члан МИДАС-а, асоцијације европских медија и информишу 50 милиона грађане Европе, који живе као мањина и у оквиру тога на дневном нивоу излази око 500 хиљада листова на мањинским језицима прецизирала је Екрес.
Поред тога, нагласила је Розалија Екрес, Мађар Со без помоћи државе, односно, Покрајинске владе не би могао да опстане и зато је потребно потражити још неке нове модалитете опстанка, јер ново време технологија тражи и неке нове изазове.
Калман Кунтић, виши стручни сарадник у Сектору за информисање, медије и аналитику Покрајинског секретаријата за културу, информисање и односе са верским заједнице и учесник прошлогодишње регионалне конференције Мањински медији као протагонисти решења је рекао да је дошло време, када мањински медији, поред подршке државе коју имају и која ће бити настављена, морају да пронађу и нека нова решења за своје функционисање и опстанак.