Кузмановић у Загребу са митрополитом Порфиријем

09. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 9. септембар 2016. - Заменик секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама др Небојша Кузмановић разговарао је данас у Српској православној гимназији ''Кантакузина Катарина Бранковић'' у Загребу, са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем и директором те образовне установе Слободаном Лалићем.
Према речима митрополита загребачко-љубљанског, у решавању проблема са којима се суочавају припадници српског народа у Хрватској свака помоћ је веома битна, укључујући и ону коју може да пружи Покрајинска влада.

С друге стране, Кузмановић је као једну од реалних могућности за подршку означио аплицирање на конкурсима које расписује Секретаријат за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама.

Према речима директора Лалића, српска гимназија у Загребу је, мада не постоји дуго, већ стекла веома висок углед, па је, поред српских, похађа и десетак ђака несрпске националности.

Током посете Загребу, заменик покрајинског секретара се срео и са заменицом градоначелника Весном Кусин, а разговарао је и са Аном Ледерер, заменицом министра културе у Влади Републике Хрватске.
Том приликом Кузмановић је иницирао идеју да се заједно обнови споменик Јосипу Руњанину, Србину рођеном у Винковцима и композитору хрватске химне, сахрањеном, иначе, на Успенском гробљу у Новом Саду.