Обележен Европски дан јеврејске културе

05. септембар 2016. године
 

Нови Сад, 5. септембар 2016. - У новосадској Синагоги синоћ је обележен Европски дан јеврејске културе, међународна манифестација, у коју је укључено 30 градова Европе. Обележавањем Дана културе Јевреја има за циљ отварање ка окружењу, представљање јавности историје, традиције и богате културе Јевреја. Свечаном обележавању присуствовао је др Небојша Кузмановић заменик покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.

Манифестација се одржава сваке године, широм Европе, са заједничком темом. Претходних година, између осталих, теме су биле: јеврејска музика, кухиња, традиција, хумор Јевреја, мостови, жене... ове године, тема су језици Јевреја.

Испред јевресјке општине Нови Сад речи захвалности упутио је председник Горан Леви, а у програму сау учествовали др Ивана Вучина-Симовић, доцент за шпански језик Универзитета у Крагујевцу, која је одржала предавање на тему "Језичко наслеђе Сефарда на Балкану у XXИ веку". У музичком делу програма наступио је ансамбл "Шира утфила" изводећи сефардску музику Балкана, Медитерана и Блиског Истока. Након концерта отворена је и изложба "Језици Јевреја" Националне библиотеке Израела.
Догађају су присуствовали и председник Матице српске др Драган Станић и председник Скупштине града Новог Сада Здравко Јелушић.